We kiezen niet voor het volgen van één pedagogische stroming, maar juist voor elementen uit de diverse pedagogische stromingen, die samen leiden tot een opvoedende opvang van uitstekende kwaliteit. Zo laten we ons inspireren door de communicatietheorie van Thomas Gordon. Verder hechten we veel waarde aan de Reggio Emilia stroming waarbij activiteiten voor kinderen steeds aangepast worden aan de behoeften van het individuele kind of een (kleine) groep kinderen. Het eindresultaat is niet van belang en staat niet vast, het proces er naartoe is wat telt.Hierin gebruiken we voornamelijk natuurlijke, kosteloze materialen. 

In Reggio Emilia is een pedagogiek ontwikkeld waarin een krachtig en competent kindbeeld centraal staat. In deze pedagogiek ligt de nadruk op wat kinderen kunnen en zijn en niet op wat ze nog niet kunnen en zijn. Men vertrouwt erop dat kinderen alles in huis hebben om zichzelf en de wereld te leren kennen.
Dit betekent niet dat een kind alles al kan, maar dat het alles al in huis heeft om zichzelf en de wereld te leren kennen.

Het kind is nieuwsgierig, wil graag leren en zich ontwikkelen. Een kind wil niet onderwezen worden, maar uitgedaagd worden tot leren.
Dit uitgangspunt geeft ons de opdracht om ervoor te zorgen dat elk kind competent kan zijn, kan ervaren wat hij zelf kan en wil. We moeten ervoor zorgen dat kinderen waar mogelijk zelf kunnen eten, zichzelf aan kunnen kleden, zelf naar buiten kunnen gaan, zelf speelgoed en andere materialen kunnen pakken. Zelf kiezen waar je wilt spelen...

 

Centraal in Gordons visie staan respect en aandacht voor elkaar en ruimte voor ieders eigen karakter. De rode draad van zijn methode is de taal van acceptatie. We nemen kinderen serieus en laten ze in hun waarde, zodat we goede relaties met ze op kunnen bouwen. In die context kan een kind groeien, zich ontwikkelen en problemen leren oplossen.

Actief luisteren
Gordon hecht veel waarde aan communicatie. Kinderen kunnen goed aangeven wat ze willen, met of zonder woorden. Onze pedagogisch medewerkers proberen de gevoelens of behoeften van een kind te verwoorden om er zo achter te komen wat een kind bedoelt of wat er aan de hand is. Gordon noemt dit actief luisteren. Op die manier ontstaat er niet alleen begrip maar ook vertrouwen. Soms is het alleen maar nodig om te luisteren zonder woorden: passief luisteren. Daarbij laat de pedagogisch medewerker voelen dat zij het kind begrijpt en accepteert zoals het is.

Ik-boodschappen
Gordon introduceerde de term ‘ik-boodschap’ voor een heel specifieke vorm van communicatie. Als een kind gecorrigeerd moet worden, omdat het onaanvaardbaar gedrag vertoont, dan spreekt de pedagogisch medewerker het kind op zijn/haar gedrag aan en benoemt heel concreet waarom zij dat gedrag onaanvaardbaar vindt. Een kind krijgt daarmee de kans zich in een ander te verplaatsen, zonder dat het zich persoonlijk aangevallen voelt. Een leidster zegt dus niet: ‘jij mag niet op de tafel klimmen,’ maar bijvoorbeeld: ‘ik vind het eng als jij op de tafel klimt, want misschien val je dan van de tafel af en dat kan pijn doen’.
Conflicten oplossen
Bij conflicten geef je de kinderen eerst de kans om het zelf op te lossen. Als een peuter de fiets van een ander afpakt moet een kind de kans krijgen om voor zichzelf op te komen. Pas als hij dat niet doet, gaan we ernaartoe en maken we het probleem bespreekbaar. Bijvoorbeeld: Jij wilt fietsen, en jij ook. Dit biedt een overlegstructuur waarin kinderen een oplossing kunnen aandragen. Ze leren op een speelse manier conflicten oplossen. Met de “Geen verlies methode” zoek je samen naar een oplossing. Je bepaalt samen wat het conflict is en welke oplossingen er zijn. Wat is de beste oplossing en hoe moet deze uitgevoerd worden? Zowel waarde-conflicten als behoefte-conflicten zijn op te lossen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb